Az egyre súlyosbodó alapanyaghiány, a tervezhetetlen beszerzési ár az egyik legégetőbb probléma az iparágak számára. Kiutat az innováció hozhat, amely jelentkezhet hosszútávú üzleti megoldások szintjén, de igazán gyors megoldást az alternatív anyagok ellátási láncba való illesztése jelentheti. A magyarországi Avius Kft. által gyártott üvegszállal erősített műanyag (GRP) profil egy lehetséges alternatívát kínál számos alkatrész, alapanyag, építőipari elem kiváltására, nem mellékesen a magyar gyártásnak köszönhetően globális kockázatok nélkül.

A GRP egy erős, rendkívül könnyű és sokoldalú kompozit, mely nagy szakítószilárdságú és rugalmassági együtthatójú üvegszálból és szívós (nagy ütésállóságú) gyanta mátrixból épül fel. A két alapanyag egymást erősítve egy kiváló tulajdonságú végterméket eredményez a gyártási technológia következtében.

A GRP értékes tulajdonságai miatt a kereskedelmi, lakossági és ipari felhasználásban is népszerű világszerte.  Ahol az acél már nem felel meg a környezeti tényezőknek, ott a GRP-ből készült szerkezetek kapnak teret. A GRP kompozitok ugyanolyan nagyságú erőhatást bírnak el, mint az acél, azonban a sűrűségük csak negyed akkora. Az alumíniumhoz képest is lehetséges súlycsökkentést elérni, mivel a GRP sűrűsége 30%-kal alacsonyabb annál (1,75-2,1 g/cm3).

Az anyag további fizikai és mechanikai tulajdonságai:

 • vegyszer-, sav- és lúgálló,
 • korrózióálló; teljesen rezisztens a nedvességre, ezért vizes környezetben is előszeretettel használják,
 • UV- és kopásálló,
 • nagy hajlítási és szakítószilárdsággal rendelkezik,
 • alkalmazási hőmérséklet tartománya: -100 °C – +180 °C,
 • hőszigetelő,
 • anyagában színezhető,
 • elektromosan szigetelő, de adalékanyagokkal vezetővé is tehető,
 • önkioltó (UL 94 szabvány szerinti tűzállóság),
 • a rádió-, és elektromágneses hullámokat átereszti,
 • gazdaságos a hosszú élettartamnak köszönhetően,
 • minimális karbantartást igényel, ezáltal költséghatékony,
 • könnyen, gyorsan szerelhető, a fa megmunkálásához hasonlóan.
GRP nyílászáró profil – Az üvegszállal megerősített profilok a nyílászárókhoz is kiválóan alkalmazhatóak szigetelőként, hiszen ugyanolyan hőtágulási együtthatóval rendelkeznek, mint az üveg.

A kompozitok sajátossága az egykomponensű (acél, fa) anyagokhoz képest, hogy a tulajdonságai a gyártás során az anyagösszetétel változtatásával és a technológiai paraméterek módosításával széleskörűen változtathatóak a vevői igényekre szabva. Felruházhatóak olyan jellemzőkkel is – az adalékanyagok által – mint az UV-állóság vagy megnövelt tűzállóság, valamint az egyedi szín.

Az egyedi méretparaméterek szerinti gyártás is előnyös tulajdonság a változtatható fizikai tulajdonságok mellett.  Az AVIUS Kft. a sztenderd szelvények (I gerenda, zártszelvények, kör-és rúdprofilok) mellett rövid határidővel specifikus, egyedileg paraméterezett gyártást is vállal a nemzetközi és hazai partnerek igényei szerint.

„Cégünk mindig az innováció szellemében működött. A vevői igényekhez szabott termékekkel lehetőségünk nyílik arra, hogy új piacokon és alkalmazási területeken jelenjünk meg termékeinkkel, így rugalmas partnerséget kínáljunk akár a mostani nehéz gazdasági környezetben is” – nyilatkozta Csamangó Antal, az Avius Kft. ügyvezető igazgatója.

Az idén 20 éve működő cég több pillérre építi piaci növekedését. A félkésztermék gyártás (profilok) mellett késztermékek, mint például GRP létrák, lépcsőszerkezetek és korlátrendszerek egyedi tervezését és összeszerelését, továbbá helyszíni kivitelezését is vállalja Magyarország egész területén.

„Műszaki megoldások tekintetében tárházunk végtelen. A csatlakozási pontok kialakítása akár kötőelem nélküli rögzítéssel is megoldható. Profiljainkkal ugyanolyan egyszerűen és gyorsan lehet dolgozni, mint a fával, ezért az általunk tervezett és megvalósított konstrukciók könnyedén telepíthetők, illetve igény esetén akár hozzáigazíthatók meglévő szerkezetekhez.” – emelte ki az anyag építőipari felhasználásának erősségeit Mojzer Péter, a cég folyamatfejlesztő mérnöke.

Ha szeretne első kézből információt kapni az anyag felhasználási lehetőségeiről, forduljon bizalommal a cég szaktanácsadóihoz.

Forrás: https://magyarepitestechnika.hu/index.php/epitoanyagok/korszeru-megoldas-epitoanyagok-es-alkatreszek-kivaltasara/

ÁRAJÁNLAT KÉRÉS