Az 1950-es évek óta az üvegszálerősítésű műanyag kompozit (GRP) gyökeret vert és elfogadásra talált a víz- és szennyvízkezelés területén világszerte a kimagasló korrózió álló tulajdonsága miatt. A kompozit anyag sok helyen már felváltotta a hagyományos anyagokat, például fát, betont és acélt, amelyek rendszeres karbantartásra szorulnak különösen savas, lúgos közegben.

A GRP egy erős, kis tömegű és sokoldalú kompozit, mely nagy szakítószilárdságú és rugalmassági együtthatójú üvegszálból és szívós (nagy ütésállóságú) gyanta mátrixból épül fel. A két alapanyag egymást erősítve egy kiváló tulajdonságú végterméket eredményez (1. kép)

A kompozit különlegessége, hogy mivel nem egykomponensű anyag mint a fa vagy acél, ezért a komponensek összetételének, mennyiségének gyártás során történő változtatásával a végtermék egyes tulajdonságai tovább erősíthető illetve bővíthetők, a végfelhasználáshoz alakíthatók, vagyis felruházhatóak olyan jellemzőkkel is – az adalékanyagok által – mint az UV-állóság vagy megnövelt tűzállóság, valamint az egyedi szín esetleg a fokozott vegyszerállóság.

De miért van szükség a hagyományos szerkezeti elemek kompozit elemekre történő kiváltására a víz- és szennyvízkezelésben is?


Az acélból készült szerkezeti elemek régóta jól működnek víz- és szennyvízkezelés területén is azonban fokozottan savas környezeti körülmények között az acél szerkezetek sem tartanak ki sokáig. Az acélszerkezetek gyártása és korrózióvédelme költséges és időigényes a GRP szerkezetekkel ellentétben, melyek esetén akár az egyedi méretre gyártás is csak heteket vesz igénybe és az adott felhasználási körülményekkel szembeni ellenállósága pedig az összetétel gondos megválasztásával biztosított.

A GRP szerkezetek alternatív és innovatív megoldásként szolgálnak az ipari felhasználás számos területén.

Az üvegszál erősítésű anyag tulajdonságai és GRP szerkezetek előnyei a víz és szennyvíz kezelésben:

A szennyvíziparban fontos sav- és lúgállóság a GRP anyagok tekintetében abszolút helytálló, az anyag kiválóan bírja ezt a közeget, ellenállóbb a hagyományos anyagoknál, mint a fa, acél vagy beton szerkezetek.

A mechanikai tulajdonságok tekintetében a GRP kompozitok ugyanolyan nagyságú erőhatást bírnak el, mint az acél, azonban a sűrűségük csak negyed akkora. Az alumíniumhoz képest is lehetséges súlycsökkentést elérni, mivel a GRP sűrűsége 30%-kal alacsonyabb annál (1,75-2,1 g/cm3).

A GRP kompozit szerkezetek könnyebbek, mint a hagyományos acél vagy fa szerkezetek, igy gazdaságosabban szállíthatók és szerelhetők. Az emberi erőforrás mellett kisebb teherbírású emelőgép is elegendő lehet a helyszíni szerelés, kivitelezés során, mely költséghatékonyságot eredményez.

A fenntartási költségek szinte elenyészőek hosszú távon, nem szükséges az időszakos karbantartásuk, ezért gazdasági szempontból is jó alternatívát nyújtanak a hagyományos anyagok kiváltására.

A környezetvédelmi szempontokat is érdemes megemlíteni, ugyanis a kompozitok előállításának ökolábnyoma kisebb a piacon elérhető hasonló funkciót betöltő termékek előállításához képest, mint például a fémipari termékek. Ami viszont a víz és szennyvízkezelésben fontos tényező, hogy a GRP kompozitok alkalmazása során környezetszennyezésről nem beszélhetünk, mert nincs károsanyag kibocsájtása, nincs mérgező anyag szivárgás. Ebből kifolyólag érzékeny, illetve természetvédelmi területekre is kiválóan alkalmas a használata.

A GRP hőre keményedő műanyag, ezért másodlagos felhasználása (mint a vas visszaolvasztása) nem lehetséges, így az elhagyatott területeken történő alkalmazás során az eltulajdonítás jóval ritkább.

Gazdaságosság tekintetében a kezdeti nagyobb beruházási költségeket ellensúlyozza a karbantartás-mentesség. Érdemes minimum 5-10 éves üzemeltetési költséggel együtt figyelembe venni a kezdeti beruházást, amikor a hagyományos anyagokkal szeretnénk összehasonlítani.

 

Avius Kft. az elérhető és időtálló megoldás GRP rendszerek gyártásában és telepítésében Magyarország egész területén

A nagykanizsai AVIUS Kft. Magyarországon piacvezetőként üvegszálerősítésű műanyag profilokat gyárt pultrúziós, szálhúzásos technológiával több, mint 20 éve. A 200 főt foglalkoztató vállalat a gyártás mellett nagy hangsúlyt fektet a kompozit anyagok kutatás-fejlesztésére és a kompozit anyag előnyös tulajdonságainak javítására az egyre növekvő piaci igényekre reflektálva.

Az AVIUS Kft. a sztenderd szelvények (I gerenda, zártszelvények, kör és rúd profilok) mellett mintegy 1300 egyedi GRP profilt képes gyártani a technológiai hátterének köszönhetően, de rövid határidővel specifikus gyártást is vállal a nemzetközi és a hazai partnerek igényei szerint. A cég több pillérre építi piaci növekedését. A félkésztermék gyártás (profilok) mellett késztermékek, mint például létrák, lépcsőszerkezetek és korlátrendszerek egyedi tervezését és összeszerelését, továbbá helyszíni kivitelezését is vállalja Magyarország egész területén.

Amíg egy építőipari késztermék a gyártótól a végfelhasználóhoz jut, számos probléma, hiányosság felmerülhet az összehangolatlan tervezés vagy a nem megfelelő kivitelezés miatt. Ezen folyamatok az AVIUS Kft-nél egy kézben összpontosulnak, hiszen a tervezéstől a gyártáson át egészen a kivitelezésig a vevői igénynek való maximális megfelelés a cél. A megrendelő személyre szabott, komplett megoldást kap.

Ha szeretne első kézből információt kapni az anyag felhasználási lehetőségeiről, forduljon bizalommal a cég szaktanácsadóihoz!

www.avius.hu

AVIUS Kft.

8800 Nagykanizsa Csengery út 113.

 

 

Forrás: https://flipbook.zsirafkreativ.hu/MaSzeSz/2023-1/
A cikk a kiadvány 77.oldalától olvasható

 

 

 

ÁRAJÁNLAT KÉRÉS