Építkezel a gazdaságban? Akkor nem árt ismerned ezt a költséghatékony és tartós anyagot!

Elindult az „Állattartó telepek megújításának támogatása” című (VP2-4.1.1.9-21 kódszámú) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése. A pályázattal lehetőség nyílik az állattartásra, valamint az előállított termék kezelésére, tárolására szolgáló épületek, építmények létrehozására, kialakítására.

Milyen szempontok alapján érdemes terveznünk és pályáznunk?

Nem csak a pályázaton szerezhető plusz pontok miatt, de elsősorban a hosszú távú, fenntartható megvalósulás és működés érdekében a következő szempontokat vegyük figyelembe:

  • innovatív, újszerű technológiák alkalmazása a legújabb építőipari trendek figyelembevételével
  • fenntarthatósági szempontok, mint például a felhasznált alapanyagok tartóssága
  • különösen a COVID-19 járvány miatt felértékelődött higiéniai szabályoknak történő teljeskörű megfelelés.

Valamennyi szempontnak megfelel, ezért érdemes megismerkedni az üvegszál erősítésű műanyaggal, röviden GRP-vel. A GRP profilok előállítása pultrúziós eljárással történik. A pultrúzió egy folyamatos eljárás, amelynek során szálerősítő anyagokat hőre keményedő gyantával impregnálnak. Ezáltal egy kompozit anyag keletkezik, ami egyszerre stabil és könnyű, és nem csak költséghatékony, de tartósabb alternatívát is jelentenek a hagyományos anyagokkal szemben, mint a beton, az acél, az alumínium vagy a fa.

A mezőgazdaság számára az üvegszálas műanyag szerkezetek különösen olyan területeken nélkülözhetetlenek, amelyek mindennap erősen szennyezettek: istállók, sétányok, állatmosó létesítmények stb. Ellenáll a trágya és más ammónia-tartalmú ürülékeknek, nem színeződik el. A GRP fal- és mennyezetrendszerek higiéniai szempontból érzékeny területeken is alkalmazhatók: fejőház, tejraktár, vágóhelyiségek stb. A telepítés gyorsan és egyszerűen elvégezhető – különösen nagy területeken.

A kompozit műanyag előnyei a mezőgazdasági felhasználásban:

  • megfelel a szigorú higiéniai követelményeknek
  • hosszú távon megbízható, tartós szerkezetek
  • nedvességre nem érzékeny
  • könnyen és egyszerűen tisztán tartható
  • legtöbb vegyszernek és savnak ellenálló
  • nem érzékeny a penészgombákra
  • könnyen összeszerelhető.

„Több éves GRP-gyártó és -értékesítő tapasztalataink szerint Magyarországon a mezőgazdaságban kevésbé ismert ez az anyag, ezáltal jellemző a bizalmatlanság. Nyugat-Európában széles körben elterjedt a szálerősítésű műanyag használata, ezért számos referencia igazolja az anyag hatékonyságát a mezőgazdaságban is” – nyilatkozta Csamangó Antal, az AVIUS Kft. ügyvezetője.

A vállalat meghatározó magyarországi üvegszál-erősítésű műanyag-gyártóként, tervezéstől a gyártáson át a készre szerelésig valósít meg elsősorban nagyobb építőipari projekteket. A vállalat célul tűzte ki az innovatív anyag felhasználási körének szélesítését más iparágakra, ehhez azonban elengedhetetlen az anyag bemutatása, az edukáció, ezáltal a bizalom építése.

ÁRAJÁNLAT KÉRÉS