A kompozit anyagok, kedvező tulajdonságaik miatt, az 1950-es évek óta vannak jelen az ipar számos területén, az acél, fa, beton és egyéb anyagok alternatívájaként. Az innovációkkal és a technológia fejlődésével felhasználásuk egyre terjed. A hagyományos alapanyagokat érintő világpiaci változások, úgymint a bizonytalan ellátási lánc és a kiszámíthatatlan árazás, a kompozit anyagok irányába terelték a hagyományos alapanyag-felhasználókat. Jelen cikk célja, az üvegszál-erősített kompozitok (glass reinforced plastic – németül: GFK, angolul: GRP) tulajdonságainak, szerkezeti alkalmazhatóságának általános bemutatása a vasúti felhasználási lehetőségeken keresztül.

GRP biztonsági rácsok és padlók

A GRP-profilok mellett szükséges megemlíteni a padlószerkezeteket, amelyek teherbírás szempontjából különböző kivitelben készülnek és könnyen installálhatók akár meglévő acélszerkezetek kiegészítő elemeként is. Felhasználhatók vasúti kocsimosók padozatához a korrózióállóság és erős vegyszer- és lúgállóság miatt, de vasúti peronok bővítésére is alkalmasak, sőt függőlegesen akár kerítésnek is kiválók (3. ábra).

3. ábra. DÖVH felújítása. (Fotó: Avius Kft.)
3. ábra. DÖVH felújítása. (Fotó: Avius Kft.)

GRP kábelcsatornák-kábellétrák

A GRP-kábellétrák ideális megoldást jelentenek az ipari területen történő kábelfektetések során. A GRP-kábellétrák, -kábelcsatornák szerelése gyors, egyszerű és az egyedi igények szerint végezhető, a terhelhetőség miatt nagy fesztávok is áthidalhatók a GRP-kábeltartók használatával (4. ábra).

Magasfeszültség elleni védelemre használt GRP-profilok

A GRP-profilok jó szigetelőképességgel rendelkeznek, ezért a magasfeszültség alatt álló helyeken történő munkavégzéshez kiválóan használhatók GRP-lemezek védőelemként. Európában már elterjedtek a madárvédelemben használt GRP-szerkezetek, amelyek a madarak magasfeszültségtől való elterelésére szolgálnak. A GRP-profilok jó szigetelőképességének köszönhetően a polimer kompozit hevederes sínkötések a sínszálak egymástól való elektromos szigetelését is képesek biztosítani (5. ábra).

Szenzációs nemzetközi megoldás GRP felhasználásával

A lengyelországi Torunban, a Visztula folyó felett húzódó Marshal Jozef Pilsudski híd műszaki felújítása során a régi híd két oldalára konzolos kialakítással négyméteres sáv épült a gyalogos- és a kerékpáros-forgalom számára. A Visztulát átszelő híd 1938-ban épült, amelynek korára és szerkezetére való tekintettel csak könnyű, de rendkívül erős anyag jöhetett szóba a bővítéshez, ezért tökéletes választás volt az üvegszál-erősített műanyag. A híd teljes hossza 1004 méter, a kétoldali bővítéshez 16 km hosszú, fél méter széles, erre a célra tervezett GRP-profilt használtak a kivitelezők. Ez a nagyszabású nemzetközi projekt is egy lehetséges alkalmazás bemutatása a pultrúdált kompozitok felhasználási lehetőségének (6. ábra).

4. ábra. Egyedi GRP-kábelcsatorna
4. ábra. Egyedi GRP-kábelcsatorna

5. ábra. GRP-lemezek magasfeszültségű közegben
5. ábra. GRP-lemezek magasfeszültségű közegben

AVIUS KFT., A MAGYAR GRP-GYÁRTÓ NÉMET GYÖKEREKKEL

A nagykanizsai Avius Kft. Magyarországon piacvezetőként közel húsz éve gyárt üvegszál-erősítésű műanyag profilokat. A 200 főt foglalkoztató vállalat a gyártás mellett nagy hangsúlyt fektet a kompozit anyagok kutatás-fejlesztésére és a kompozit anyag előnyös tulajdonságainak javítására is.
Az Avius Kft. a sztenderd szelvények (I gerenda, zártszelvények, kör- és rúdprofilok) mellett mintegy 1300 egyedi GRP-profilt képes gyártani a technológiai hátterének köszönhetően, de rövid határ­idővel ügyfélspecifikus gyártást is vállal a nemzetközi és a hazai partnerek igényei szerint. A közel 20 éve működő cég több pillérre építi piaci növekedését. A félkész termék gyártása (profilok) mellett késztermékek, mint például létrák, lépcsőszerkezetek és korlátrendszerek egyedi tervezését és összeszerelését, továbbá helyszíni kivitelezését is vállalja a cég Magyarország egész területén.
Amíg egy építőipari késztermék a gyártótól a végfelhasználóhoz jut, számos probléma, hiányosság felmerülhet az összehangolatlan tervezés vagy a nem megfelelő kivitelezés miatt. Ezen folyamatok az Avius Kft.-nél egy kézben összpontosulnak, hiszen a tervezéstől a gyártáson át egészen a kivitelezésig a vevői igénynek való maximális megfelelés a cél. A megrendelő személyre szabott, komplett megoldást kap.

6. ábra. Jozef Pilsudski híd Turonban. (Fotó: Fibrolux GmbH)
6. ábra. Jozef Pilsudski híd Turonban. (Fotó: Fibrolux GmbH)

ÖSSZEFOGLALÁS

 

A kompozit anyagok felhasználása egyre elterjedtebb a vasút területén is, ahogy az ipar számos szektorában. A környezeti ellenállóság, hosszú élettartam és a szerkezeti tulajdonságok egyedi, funkcionális igényekre szabása emeli ki a kompozitokat a hagyományosan egykomponensű anyagok közül.
A technológia fejlődése következtében kialakult környezeti és mechanikai kihívásokra is megfelelő alternatíva lehet a kompozit a hagyományos anyagokkal szemben sokszor előnyösebb tulajdonságai miatt.
Mindent összevetve, a kompozit anyagok hosszú távon gazdaságosabb és hatékonyabb lehetőséget kínálnak az ipari szerkezetek kiváltására.

 

A cikk folytatódik, lapozás:   1   2   3  « Előző

 

Forrás: https://www.sinekvilaga.hu/athidalo-megoldasok-grp-felhasznalasaval?index=1

ÁRAJÁNLAT KÉRÉS