A COVID-19 járvány hatására kialakult zavarok a nyersanyag ellátási láncban az építőipart is mélyen érintik. Nélkülözhetetlen alapanyagok és segédanyagok korlátozott mennyiségben és egyre magasabb áron érhetők el a magyar építőipari vállalatok számára. Felértékelődnek a magyar gyártók és beszállítói kapcsolatok. 

Üvegszállal megerősített kompozitok az építőiparban

A kompozit anyagok az ipar számos területén egyre inkább felváltják a hagyományos anyagokat. Az építőiparban is terjed az üvegszál erősítésű kompozitok használata. A kiváló mechanikai tulajdonságai miatt egyre szélesebb körben ismert, üvegszállal erősített műanyag (GRP) gyártásával foglalkozó nagykanizsai AVIUS Kft. is megerősítette a növekvő érdeklődést a magyar piacon.

Az üvegszállal megerősített műanyag szerkezeteket leggyakrabban az acélszerkezetek kiváltására használják, az újépítésű létesítmények mellett olyan esetekben is, ahol a teherbírás mellett elengedhetetlen a tömegcsökkentés, mint például hidak, épületek korszerűsítésénél, bővítésénél.

Számos más előnnyel is bír: nem rozsdásodik, mely a vízkezelés területén is előnyös, elkerülhető a hőhíd, sőt az anyag rugalmasságának és könnyű megmunkálhatóságának köszönhetően az építészek számára jelentősen megnöveli a tervezői szabadságot. Az anyag felhasználásának fejlesztése, optimalizálása folyamatosan zajlik, amelyben az AVIUS Kft. jelentős szerepet vállal nemcsak a magyar, de az európai piacon lévő partnereivel való együttműködésének is köszönhetően.

A legújabb zöld építőipari trendeknek megfelelően a vállalat stratégiájában a fenntarthatóság is fontos szempont: napelem tartó elemeket folyamatosan gyárt a vállalat, de az anyag előnyös tulajdonságai az elektromos járműiparban is számos felhasználási lehetőséget biztosítanak.

Kiváló mechanikai tulajdonságai miatt az üvegszál erősítésű műanyag felhasználási területeinek szinte csak a fantázia szab határt. Napról napra újabb és újabb alkalmazási lehetőségek kerülnek kidolgozásra. Laborunkban anyagfejlesztő csapatunk folyamatosan új megoldásokon dolgozik az egyedi megrendelői igények kielégítése érdekében.” – nyilatkozta Csamangó Antal az AVIUS Kft. ügyvezetője.

Az üvegszálas műanyagok tulajdonságairól, valamint a szaktanácsadással, tervezéssel, egyedi gyártással és teljes körű kivitelezéssel foglalkozó cégről többet megtudhat az AVIUS Kft. weboldalán: www.avius.hu.

Forrás: https://magyarepitestechnika.hu/index.php/epitoanyagok/alternativa-az-anyagfelhasznalasban/

ÁRAJÁNLAT KÉRÉS